Следвайте Гласове в Китай и Индия имат поне една допирна точка:

...
Следвайте Гласове в Китай и Индия имат поне една допирна точка:
Коментари Харесай

Индия доближава Китай по икономическо развитие

Следвайте " Гласове " в 
Китай и Индия имат най-малко една допирна точка: азиатските колоси са единствените две страни в света, чието население  надвишава 1 милиард поданици. Има обаче основна разлика: Пекин разгласи наскоро първия демографски спад след 60 години на непрекъснат напредък, а Индия продължава да записва нарастване на популацията и е напът да се трансформира в страната с най-вече поданици на Земята.

Друг вероятен източник на опълчване е обвързван с икономическия напредък.
В продължение на две десетилетия Китай движеше международния напредък, регистрирайки впечатляващи данни, само че това към този момент  не е по този начин. През 2022 година китайската стопанска система е повишена с малко над 3 на 100, което е половината както по отношение на растежа през 2021-а, по този начин и от задачата, оповестена от държавното управление при започване на годината. 
За сметка на това Индия показва доста по-сериозни данни за напредък: 8,7 на 100 през 2021 година, близо 7 на 100 през 2022 година и цел, надвишаваща 6 на 100 за 2023 година.

Световно преразпределение
Наистина ли Индия е намерила магическата формула на развиването, а Китай е изгубил своята? Отговорът на този въпрос не е единствено стопански, само че и геополитически и е привързан с преразпределението на картите в международен проект, написа " Франс ентер ".
Когато Китай бе в напредък през 90-те години на предишния век и при започване на новия век, Индия изпитваше компликации. Понастоящем Индия сe e трансформирала дотам, че притегля вложения в технологиите, " зеленaта " сила и дори в инфраструктурата – слабото й място в предишното, най-много спрямо китайската успеваемост. 
Индия не е решила всичките си проблеми, а напредъкът е нежен
Най-впечатляващият резултат от тази наклонност е значитeлното понижаване, записано в Индия през последните години на броя на хората, които живеят под прага на бедността. Очаква се този феномен да продължи и в бъдеще: съгласно специалисти Индия е напът да се трансформира в третата международна стопанска система през 2027 година, като ще удвои брутния си вътрешен артикул в границите на десетилетие. 
Индия обаче не е решила всичките си проблеми и постигнатият прогрес остава нежен. Става дума за мощно бюрократизирана и белязана от огромни структурни неравенства и " разводняване " на властта страна, върху която тегнат проблеми като сушата или хиндуисткия шовинизъм на премиера Нарендра Моди, заплашващ реномето й на демократична страна. 
Въпросът не се отнася единствено за историческото съревнование сред двата колоса, само че и за равновесието на силите в международен мащаб.
В момента Индия се явява опция на Китай, който откакто действаше като мотор за международната стопанска система над 20 години, в този момент страда от следствията от личните си дейности във връзка с КОВИД-19, поради идеологическата неотстъпчивост на президента Си Цзинпин и поради непрекъснатия спор със Съединени американски щати. 
Останалият свят деликатно следи протичащото се. Френският президент Еманюел Макрон ще посети до лятото  както Китай, по този начин и Индия. В първия случай обаче задачата му ще бъде да избави връзки, застрашени от климата на студена война, до момента в който в Индия Франция продава изтребители " Рафал " и подводници, развивайки устойчиво комерсиално съдействие.
Бъдещето към момента не е предначертано. Ще успее ли Индия да затвърди " съставките " на настоящия си напредък? Ще може ли Китай да се измъкне от бурята, в която се намира? Бъдещето на огромна част от света ще зависи от отговора на тези два въпроса. Сегашното състояние не е безспорна константа, заключава " Франс ентер ".  

Изтгочник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
27 Яну 202313427 Яну 2023102026 Яну 202362925 Яну 2023112124 Яну 202355823 Яну 20231764КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023286011 Яну 2023180628 Яну 202347926 Яну 2023224
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР